Ośrodek Zdrowia MEDFIL

USŁUGI MEDYCZNE

LABORATORIUM

DLA PACJENTA



Ośrodek Zdrowia MEDFIL


Ośrodek Zdrowia MEDFIL


NASZA
PRZYCHODNIA

AKTUALNOŚCI

O NAS

NASZ PERSONEL

KARIERA

WSPÓŁPRACA

KONTAKT

POLITYKA JAKOŚCI

POLITYKA PRYWATNOŚCI

RODO

NASZE
USŁUGI

LEKARZ RODZINNY

PEDIATRA

POŁOŻNA ŚRODOWISKOWA

PIELĘGNIARKA ŚRODOWISKOWA

MEDYCYNA PRACY

BADANIA KIEROWCÓW

GABINET ZABIEGOWY

PUNKT SZCZEPIEŃ

PROGRAMY PROFILAKTYCZNE

DLA
PACJENTA

ZOSTAŃ NASZYM PACJENTEM

APLIKACJA MyDR

PODSTAWOWA OPIEKA ZDROWOTNA

OPIEKA KOORDYNOWANA

BADANIA PRZESIEWOWE

WIZYTY DOMOWE

WIZYTY PRYWATNE

PRAWA PACJENTA

NASZE ZDROWIE

MATERIAŁY DO POBRANIA

FAQ | BAZA WIEDZY

NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA

GRAFIK PRACY

BADANIA
LABORATORIUM

PUNKT POBRAŃ

JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO BADAŃ

CENNIK BADAŃ

NASZA
PRZYCHODNIA

AKTUALNOŚCI

O NAS

NASZ PERSONEL

KARIERA

WSPÓŁPRACA

KONTAKT

POLITYKA JAKOŚCI

POLITYKA PRYWATNOŚCI

RODO

NASZE
USŁUGI

LEKARZ RODZINNY

PEDIATRA

POŁOŻNA ŚRODOWISKOWA

PIELĘGNIARKA ŚRODOWISKOWA

MEDYCYNA PRACY

BADANIA KIEROWCÓW

GABINET ZABIEGOWY

PUNKT SZCZEPIEŃ

PROGRAMY PROFILAKTYCZNE

DLA
PACJENTA

ZOSTAŃ NASZYM PACJENTEM

APLIKACJA MyDR

PODSTAWOWA OPIEKA ZDROWOTNA

OPIEKA KOORDYNOWANA

BADANIA PRZESIEWOWE

WIZYTY DOMOWE

WIZYTY PRYWATNE

PRAWA PACJENTA

NASZE ZDROWIE

MATERIAŁY DO POBRANIA

FAQ | BAZA WIEDZY

NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA

GRAFIK PRACY

BADANIA
LABORATORIUM

PUNKT POBRAŃ

JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO BADAŃ

CENNIK BADAŃ

NASZA
PRZYCHODNIA

AKTUALNOŚCI

O NAS

NASZ PERSONEL

KARIERA

WSPÓŁPRACA

KONTAKT

POLITYKA JAKOŚCI

POLITYKA PRYWATNOŚCI

RODO

NASZE
USŁUGI

LEKARZ RODZINNY

PEDIATRA

POŁOŻNA ŚRODOWISKOWA

PIELĘGNIARKA ŚRODOWISKOWA

MEDYCYNA PRACY

BADANIA KIEROWCÓW

GABINET ZABIEGOWY

PUNKT SZCZEPIEŃ

PROGRAMY PROFILAKTYCZNE

DLA
PACJENTA

ZOSTAŃ NASZYM PACJENTEM

APLIKACJA MyDR

PODSTAWOWA OPIEKA ZDROWOTNA

OPIEKA KOORDYNOWANA

BADANIA PRZESIEWOWE

WIZYTY DOMOWE

WIZYTY PRYWATNE

PRAWA PACJENTA

NASZE ZDROWIE

MATERIAŁY DO POBRANIA

FAQ | BAZA WIEDZY

NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA

GRAFIK PRACY

BADANIA
LABORATORIUM

PUNKT POBRAŃ

JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO BADAŃ

CENNIK BADAŃ

NASZE
USŁUGI

MEDYCYNA PRACY

BADANIA KIEROWCÓW

LEKARZ RODZINNY

PEDIATRA

POŁOŻNA ŚRODOWISKOWA

PIELĘGNIARKA ŚRODOWISKOWA

GABINET ZABIEGOWY

PUNKT SZCZEPIEŃ

PROGRAMY PROFILAKTYCZNE

ZAMKNIJ OKNO

BADANIA
LABORATORIUM

PUNKT POBRAŃ

JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ DO BADAŃ

CENNIK BADAŃ

ZAMKNIJ OKNO

DLA
PACJENTA

ZOSTAŃ NASZYM PACJENTEM

APLIKACJA MyDR

PODSTAWOWA OPIEKA ZDROWOTNA

OPIEKA KOORDYNOWANA

BADANIA PRZESIEWOWE

WIZYTY DOMOWE

WIZYTY PRYWATNE

PRAWA PACJENTA

GRAFIK PRACY PRZYCHODNI

NASZE ZDROWIE

MATERIAŁY DO POBRANIA

FAQ | BAZA WIEDZY

NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA

ZAMKNIJ OKNO

Choroba wrzodowa – dieta

Główną przyczyną wrzodów trawiennych jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Zakażenie H.pylori i stosowanie niektórych leków przeciwbólowych może prowadzić do powstania wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Ciężkimi powikłaniami choroby wrzodowej są krwawienia, a w niektórych przypadkach zwężenia czy perforacje. H. pylori powoduje zapalenie błony śluzowej żołądka. W większości przypadków zakażenie tą bakterią przebiega bezobjawowo. 

Z chorobą wrzodową zmaga się wiele Polaków. Aby wspomagać leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy dobrze zmienić styl życia. 

Dieta przy chorobie wrzodowej jest bardzo ważna, dlatego jedz 5–6 niewielkich posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu sok żołądkowy bardziej równomiernie miesza się z pokarmem, mniejsze są też wahania średniej kwaśności treści żołądkowej. Nie należy palić papierosów ani spożywać mocnych alkoholi. A także dobrze unikać leków takich jak kwas acetylosalicylowy i inne NLPZ. 

Poniżej przedstawimy 8 produktów, które zapobiegają powstawaniu wrzodów i wspomagają leczenie choroby nowotworowej. 

  1. Jogurt naturalny – a także kefir i maślanka zawierają probiotyki, czyli bakterie korzystnie wpływające na funkcjonowanie przewodu pokarmowego człowieka. Uwzględnienie ich w jadłospisie jest dobre dla profilaktyki zakażenia H. pylori.
  2. Siemię lniane – napar z siemienia lnianego pity pomiędzy posiłkami pokrywa śluzówkę żołądka ochronnym „płaszczykiem”, co jest korzystne zarówno w zapobieganiu chorobie wrzodowej, jak i podczas jej leczenia.
  3. Sok z kapusty –wyniki niektórych badań sugerują, że sok z kapusty zapobiega powstawaniu wrzodów oraz przyspiesza proces leczenia choroby wrzodowej.
  4. Oregano – ta ziołowa przyprawa hamuje wzrost bakterii H. pylori.
  5. Banany – ich miąższ jest miękki, więc mogą być spożywane nawet przez osoby z dolegliwościami układu pokarmowego. Łagodzą podrażnienia błony śluzowej żołądka, w związku z czym są polecane zarówno w profilaktyce choroby wrzodowej, jak i w samej chorobie jako element diety.
  6. Nasiona roślin strączkowych – ponieważ zawierają sporo błonnika, ich spożywanie ma działanie profilaktyczne (spada prawdopodobieństwo rozwoju choroby wrzodowej). Jeśli jednak choroba wystąpi, to na czas jej leczenia należy zrezygnować z jedzenia nasion roślin strączkowych.
  7. Żurawina – jest bogata we flawonoidy, które pomagają w zwalczaniu zakażenia H. pylori – bakterii, która w większości przypadków odpowiada za powstawanie wrzodów.
  8. Brokuły – udowodniono, że kiełki brokułu są bardzo pomocne w eradykacji H. pylori.

Produkty niewskazane: 

  • Produkty konserwowane octem –u osób z chorobą wrzodową produkty tego typu pobudzają wydzielanie kwasu żołądkowego i działają drażniąco na błonę śluzową, co utrudnia proces gojenia wrzodów.
  • Ostre przyprawy – pikantne produkty/ potrawy mogą drażnić błonę śluzową żołądka i tym samym nasilać dolegliwości związane z obecnością wrzodów.
  • Herbata – np. czarna, czerwona, a zwłaszcza mocny napar, pobudza wydzielanie żołądkowe, co nie jest korzystne u osób z chorobą wrzodową.
  • Sól kuchenna – wykazano, że dieta obfitująca w sól potencjalnie zwiększa zjadliwość H. pylori, czyli bakterii, która w większości przypadków odpowiada za powstawanie wrzodów. Osoby z chorobą wrzodową powinny unikać soli i słonych produktów w diecie lub ograniczyć ich spożycie.
  • Napoje gazowane – tego typu napoje mogą drażnić błonę śluzową żołądka i zwiększać w nim kwasowość, co powoduje dyskomfort u niektórych pacjentów z chorobą wrzodową.
  • Kawa – nie jest dobrym napojem dla cierpiących na chorobę wrzodową, ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co nie jest korzystne dla takich osób.
  • Czerwone mięso – osoby z chorobą wrzodową powinny unikać diety obfitującej w czerwone mięso (np. wieprzowina, wołowina), ponieważ może ona zaostrzać objawy.
  • Pomidory – pomidory i przetwory pomidorowe mają niskie pH, przez co potencjalnie zaostrzają dolegliwości związane z obecnością wrzodów.
  • Owoce cytrusowe – ten typ owoców i wytwarzany z nich sok również cechują się niskim pH (znaczna zawartość kwasu cytrynowego), zatem mogą zwiększać kwasowość w żołądku i wywoływać dyskomfort u części osób z chorobą wrzodową.
  • Produkty wysokoprzetworzone, zawierające znaczną ilość cukru, np. słodycze – dieta bogata w cukier stwarza korzystne warunki do rozwoju bakterii H. pylori, która zwykle stanowi przyczynę wrzodów trawiennych. Warto zatem ograniczyć spożycie produktów wysokoprzetworzonychna rzecz produktów świeżych.
  • Potrawy/produkty tłuste, smażone – spowalniają opróżnianie żołądka, co potencjalnie nasila dolegliwości towarzyszące chorobie wrzodowej. Tłuste mięsa i przetwory mięsne, potrawy smażone na tłuszczu, a nawet takie produkty, jak: śmietana, tłusty twaróg, sery podpuszczkowe, topione, pleśniowe, pełnotłuste mleko, warto w ogóle wyeliminować z codziennej diety albo ograniczyć ich spożycie.
  • Alkohol – wykazano, że alkohol wpływa drażniąco na błonę śluzową żołądka i jelit, co zwiększa ryzyko stanów zapalnych.