Zastąp tłuszcze nasycone zdrowszymi tłuszczami nienasyconymi
• Zamiast masła wybieraj produkty do smarowania na bazie oleju roślinnego
• Pełnotłuste produkty mleczne zastępuj tymi o zmniejszonej zawartości tłuszczu
• Ogranicz tłuste mięso oraz przetworzone produkty mięsne
• Ogranicz inne produkty tłuszczowe, takie jak wyroby piekarnicze czy chipsy
• Używaj olejów roślinnych, takich jak olej rzepakowy lub oliwa
z oliwek, zarówno do gotowania, pieczenia oraz jako dodatek
do sałatek
• Do swojej diety dołącz orzechy i nasiona.
Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego
• Wybieraj produkty z pełnego ziarna
• Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie
• Włącz do diety rośliny strączkowe, nasiona i orzechy
Dodaj do diety stanole roślinne
Jedz ryby 2-3 razy w tygodniu
Ogranicz spożycie soli kuchennej
Kontroluj masę ciała – jeżeli masz nadwagę lub otyłość – zredukuj ją
Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej